Dekke bord til fest

December 3, 2022

Dekke bord til fest

FESTINSPIRASJON MED SØSTRENE PERSSON

På Sweef jobber vi alltid for å tilby hverdagsmagi i form av møbler og inspirerende inredning. Så det føles bare naturlig at vi dykker inn i kunsten om å skape festlig stemning rundt møblene. To av våre favorittpersoner som virkelig har full kontroll på dette tema heter søstrene Persson.

Nærmere bestemt Linda som er en plantebasert kok men også coach, og Malin som er inspirator, TV-profil og stylist på visittkortet. Dette uslåelige teamet er nå bokaktuell med ”Högtider & Vardagsfest” som handler om fellesskap, glede og grønn mat.

Vi fikk den store gleden av å slå oss ned med søstrene og lære oss mer om hvordan man kan tenke for å skape en herlig stemning til både hverdag og fest. Eller som Linda og Malin uttrykker det: Livet er en fest - Så la oss feire sammen!

Gratulerer med den nye boken! Hvordan skulle dere oppsummert den med egne ord?

–Under pandemien og den lange perioden av isolering ble det ekstra tydelig for oss hvor viktig det er å samles rundt høytidene. Til tross for at vi lagde samme mat, dekket på med mormors service og så på Donald Duck klokken 15, innså vi rask at en høytid ikke blir det samme når man ikke kan feire den sammen med sine nærmeste. Det fikk oss å fundere over vår egen families tradisjoner og vi forsto at det sterke samholdet vi har henter mye av sin kraft i høytidene. Ikke bare i selve feiringen men også i lengselen etter dem og planleggingen av dem.

Hva er høytider/fester for dere?

–Høytider lyser opp som små fyrtårn under året, det guider oss når det er som mørkest og får oss til å sette pris på og nyte naturens vakre skifter. Vi kommer fra en familie der høytider og tradisjoner er viktig, og slik har det vært i generasjoner. Vi søstre ser den store verdien av å fortsette føre disse tradisjoner videre. Under årets gang har vi så klart også lagt til og skapt nye tradisjoner som våre barn i sin tur kan føre videre. Noen år blir våre høytider så fantastisk skimrende som vi har ønsket og drømt om (litt som i boken vår). Og noen ganger ikke, og det er helt ok det også. Kjenner du deg bare mest stresset, dropp da den perfekte borddekningen, de nyvaskede vinduer og den tidskrevede innpakningen av gaver. For høytider blir aldri bedre enn du selv kjenner deg. Ta snarveier og sett målet passe høyt. Fokuser på det som er viktigst for deg og din familie. For å få en gladere hverdag kan vi starte med å stille oss noen spørsmål; Hva får hjertet ditt til å slå, hva trives jeg med og hva gjør meg glad? Vi er vår egen gledesspreder. Ved å stille oss disse spørsmål under livets gang - og lytt til svarene - da kan vi klare å få oss til å trives med selv den forutsigbare grå mandagen. Eller i det minste vite hvordan vi kan gjøre den bedre med enkle midler. Gjennom små enkle grep kan en hverdag oppleves som festlig med alt fra en litt ekstra fin borddekking, luksuriøs mat eller bare en ledig ettermiddag med familien der hverdagsstresset uteblir.

Nå som festsesongen er i gang, hvordan kan man tenke for å få til en borddekking som er både festlig og holdbar?

– Et sikkert valg for en vakker borddekking er - året om - ta deg ut i naturen for å plukke noe unikt og uttrykksfullt. Alt fra blomster til steiner og kvister kan skape en herlig stemning til et dekket bord. Et elegant oppsett kan bli så vakkert, som en enkel bukett av hortensiaer som er like fine tørkede som ferske. Glem ikke å tenne et par levende lys, for det finnes ingenting som er så romantisk som å spise middag sammen ved varme flimrende flammer som lyser opp. Hold deg til en fargeskala men bruk gjerne litt ulik materiale, nytt, gammelt, glans og røft.

La oss fokusere på festens midtpunkt - spisebordet. Hva er deres tanker rundt våre Sweefige varianter av dette elskede møbler?

– For oss er hver høytid sterkt forbundet med akkurat dette, et langbord. Hver gang vi setter oss rundt det dekkede langbordet, innrømmer vi ubevisst at vi ikke klarer oss alene i denne verden. Vi er en del av noe større og rundt måltidet blir det ekstra tydelig at det er så mange faktorer som vi behøver for at vi skal klare å leve her på jorden. Van, solen, fotosyntesen, jorden, venner, kokker, familien, bier, gartner, fisker og bønder og masse andre mennesker for den delen.

– Selv de enkleste måltidene i hverdagen er verdig oppmerksomhet. Vi lar den få en stor del, da det er en viktig del i vår families felleskap og det måltidet som gjør hverdagen verdt å feire. Det å faktisk forsøke å få en middag rundt det runde bordet hver kveld er ordentlig hverdagsluksus. En stund der alt jobb, lekser og aktiviteter får vente og at man bare er nærværende i stunden.

– Jeg (Malin) elsker å skape en varm stemning og det gjøres med all sinn fordel på et stort rundt steinbord. Å speile naturen og våre sesonger og plukke inn det som får min oppmerksomhet fra skogen, stranden og hagen er noe jeg virkelig setter pris på. Nå under vinteren plukker jeg greiner, kastanjer og mose som jeg dekorere med. Et bra tips er når man skal sette sammen dekor på et rundt bord er å dele det opp i ulike kakestykker og jobbe med ulike høyder da det ofte blir mer dynamisk enn å sette en vase på midten av bordet.

Når du har fått til din vakre borddekking og tiden er inne for å sette frem all drikke er det lett at magien du har skapt ødelegges av alle flasker og bokser. Da er den perfekte løsningen et lite bord med drikke ved siden av matbordet, der får du også plass med en stor bøtte for kveldens champagne. Dekorer bordet med drikke med samme dekorasjon som er brukt på matbordet så det skapes en rød tråd og binder alt av dekor sammen.

Nyttår står for døren! Hva kommer vi til å finne på deres bord da?

– Vi bruker å se i våre skap og fryser for å se hva vi finner av skatter fra året som har gått. For visst føles det luksuriøst å kunne lage en deilig nyttårsmeny med for eksempel de siste bærene fra hagen til desserten? Eller hvorfor ikke servere en artisjokk suppe med selvdyrket artisjokker? For oss er nyåret også forbundet med sprudlende champagnetårn, luksuriøse råvarer og spennende grønne retter som kiler smaksløkene. I år blir det artisjokksuppe med trøffel og sprø palmekål, aubergine med mandelpotetpuré og til dessert en varm sjokolademousse med stikkelsbær- og appelsinsaus.

På Sweef kjører vi som kjent dyrenavn på våre møbler. Om dere fikk døpt en sofa, hva skulle navnet blitt?

– Da får det bli Papilio Machaon! Macaon-sommerfuglen som er så vakker, både i sin form og farge.

February 15, 2023
Bryt dine gamle mønster med Sweef Patch!
Bryt dine gamle mønster med Sweef Patch!

Vi slår et ekstra slag for bærekraft ved å lansere stoffserien Sweef Patch - et stoff laget av stoffrester som er til overs fra bestillinger.

Les hele artikkelen
April 1, 2023
10 trinn til drømmesofaen!
10 trinn til drømmesofaen!

Transparens og ærlighet er viktige nøkkelord for oss, så derfor vil vi aldri hevde at det er bærekraftig å kjøpe noe nytt. Vi ønsker imidlertid å ta ansvar for det avtrykket vi som møbelfirma gjør på planeten vår ved å ha en så fornuftig produksjonsprosess som mulig. Vi legger derfor stor vekt på å guide deg til akkurat din ultimate drømmesofa som du vil elske i mange år, uavhengig av trender og svingninger. Og for at din nye møbelkjærlighet skal ha et langt og lykkelig liv, er det viktig å ikke jukse med håndverk og kvalitet.

Les hele artikkelen