Fargeinspirasjon

The Impact of Color Sweef x Sara Garanty

At vi elsker farger er ingen hemmelighet. Hva er vel mer herlig enn å drømme seg bort og sammenligne farger med den nye favorittsofaen? Men uansett hvor interessert vi er, er vi glade amatører hvis du jamfører med Sara Garanty. Sara er fargeekspert, erfaren innen fargepsykologi og jobber med fargeråd, så er det noen som kan farge så er det hun. Ta del i vår fargeserie The Impact of Color i tre spennende episoder. Vårt mål er å inspirere deg til et mer fargerikt liv, å tørre å velge en farge når det kommer til din nye sofa, møbler eller ditt seneste interiørprosjekt.

På hvilken måte blir vi påvirket av kulørene rundt oss?

Hvis vi tenker på farge som energier så blir det litt enklere. Farge består av lys (ulike bølgelengder) og lys består i sin tur av energi. Så farge er energi som vibrerer på ulike frekvenser og påvirker oss uansett hvis vi vil det eller ikke. Sara beskriver de ulike fargene slik:

Oransje

Oransje er den kreative, skapende kraften som setter i gang alt vi ønsker å bli virkelighet. Denne aktive farge oppmuntrer oss til å være mer sosiale. Bruk i rom der du ønsker å ta frem skapergleden eller der sosiale aktiviteter forekommer, stuen, spiserommet eller kjøkkenet. Jeg rekommanderer alle nyanser av oransje fra lettere peachige toner til starkere oransje kulører. .

Gul

Står for optimisme og selvtillit som hjelper deg å få selvtilliten som kreves for å gjøre dine gule idéer til virkelighet. Skal du ta inn mye informasjon på kort tid så er gult helt riktig. Passer særlig bra i studenthybel, for barn eller tenåringer. Kontor er og et bra rom for den gule fargens egenskaper..

Grønn

Får oss å slappe av og lar våre tanker vandre tilbake til naturen. Grønn er den kulør øyet vårt kan oppfatte flest nyanser av, akkurat som den bølgete naturen. Grønn passer der du ønsker å komme ned i tempo som i soverom, stuen eller meditasjonsrom. En takknemlig farge som går å matche sammen med omtrent alle kulører.

Blå

En farge med attityd som gir en følelse av selvtillit og seriositet. Gir og ro men samtidig et større fokus en hva grønt byr på. Research viser at vi kan fokusere 20 % bedre i blå miljøer, av den anledning er det en spesielt bra farge for kontor og arbeidsrom..

Lila

Med hjelp av lila fantaserer vi og drømmer oss bort. Fargen lila hjelper deg og å stole på magefølelsen og din intuisjon. Personlig liker jeg å bruke lila i barnerom der man ikke vil begrense barnen, men jeg har og lila tapeter på kontoret mitt for å ekspandere drømmene og de kreative idéene mine som interiørdesigner.

Turkis

Tid for forandring? Da kan turkis være til hjelp. At du ønsker en forandring må ikke mene noe negativt, innimellom må man røre om i lapskausen rett og slett. Turkis får all stillestående energi å begynne bevege seg. Den lager nye muligheter og gir en følelse av åpenhet.

Rosa

Rosa er kjærlighetens farge, men ikke bare til en partner, det kan være til oss selv eller til alt vakkert som finnes rundt oss. Rosa hjelper oss å bli mer vennlige og sosiale sammen og passer av den grunn bra i alle rom der du ønsker å være mer sosial. Jeg anbefaler rosa tapeter i spiserom, stuen eller salongen der vi er sammen med familien.

Hvit

Den hvite energien gir ikke noe spesielt fra seg, kanskje er det av den grunn som den vært populær blant mange svensker gjennom årene. Hvitt kan få frem en følelse av mer romslighet, men for mer personlighet rekommanderer jeg noe av de andra kulørene..

Grå

Grå er en blanding mellom hvitt og sort og skaper balanse. Den lager en rørelse i stillheten, men og en stillhet i rørelsen.Det er en bra farge når du ønsker å være neutral, men husk på at den ikke tilfør like mye som de andre fargene men kan bli litt kjedelig med tid.

Intervju med Sara Garanty

Hvordan kom det seg at du begynte interessere deg for farge?

Jag begynte interessere meg for farge intuitivt allerede som barn når jeg befant meg i klasserommet på skolen og filosofert over at med andre farger enn hvitt på veggene så måtte min innlæring gå raskere. Da jeg ikke hadde mulighet til å male om, boostet jeg min lyst på farge med fargerike notatblokk og penn. Når jeg vokst opp og begynte studere til interiørdesigner og senere fargepsykologi skjønte jeg at min intuisjon som barn stemte. ”Hjemmet skal reflektere personlighetene som lever der”. Fargepsykologi og fargevitenskap er en uendelig stor evne og jo mer jeg lærer jo mer nysgjerrig blir jeg på fargenes magiske verden. Jeg synes hjemmet skal gjenspeile personligheten som bor der og med de riktige fargene kan man skape trygghet, ro, harmoni og kreativitet. Jeg ser på farger som et eneste stort kunstverk, deres rikdom av nyanser, spillet mellom lys og skygge. Hvordan henger alt sammen? Kunstneren Paul Klee skrev "farge er stedet hvor hjernen vår og universet møtes." Jeg liker kunstnernes filosofiske tilnærming til farger. ”Med farge kan overflaten til et objekt endres” De så farger nærmest som noe åndelig og noe som kan få oss til å møte ulike deler av oss selv og gå inn i ulike verdener og dimensjoner. Men det finnes også en mer vitenskapelig forklaring. Med farge kan overflaten til et objekt endres, kuttes, fragmenteres, brytes og forvrenges. Blått kan få objektet til å se flatere ut, gult kan få et objekt til å bøye seg, grønt er statisk og rødt dynamisk. Når du forstår dette, kan du påvirke former og bruke kunnskapen om farger til å transformere objekter.

Hva skal man tenke på når man fargesetter hjemmet sitt?

- "Først og fremst: våg å velge farger du liker, ikke bare noe som er trendy akkurat nå. Tenk også på helheten i leiligheten/huset når du maler, spesielt hvis rommene ligger i en fil, må du se om fargene passer sammen da de vil være synlige ved siden av hverandre når dørene er åpne. Match veggfarger med snekring og tak. Bruk gjerne flere farger, men arbeid med kontraster eller en og samme farge men med ulike toner. "

Hva er de vanligste feilene folk gjør når det kommer til fargevalg i hjemmet?

- "Man glemmer å teste maling, ulike farger ser forskjellig ut i ulike lys og fargene endrer seg også avhengig av hvilke farger de har rundt seg. Så prøv alltid å male på de 4 veggene og se hvordan det ser ut sammen med gardiner, stoff på sofaen, teppe og så videre. Unngå å blande varme og kalde gråtoner. Mange blander også ulike nyanser av beige, som vanligvis skjærer seg selv. Sørg for å holde fargeskalaen sammen ved å bruke NCS-kodene. "

Hvordan skal man tenke når man matcher og kombinerer farger?

- "Et fargeskjema er en kombinasjon av farger og består av en eller flere av de tolv fargene i fargesirkelen. Ved å pare forskjellige farger med hverandre kan du lage et uendelig antall fargekombinasjoner og paletter. Nedenfor er noen forskjellige fargevalg som du kan se nærmere på. Men som jeg vanligvis sier til elevene mine, bruk 50 % intuisjon og 50 % logikk fra fargeskjemaer. "

  • TON i TON - Monokromatisk fargeskjema

Her finner du en farge og bruker ulike nyanser av samme farge. Alle farger tilhører samme fargefamilie, altså fargetone, men har ulik metning..

  • NÆRRELATERTE FARGER -analogt fargeskjema

Her finner vi farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen. Ca 3-4 stk. Dette er en enkel måte å angripe farger på hvis du ikke vet hvilke farger du skal kombinere, men likevel ønsker å oppnå et resultat med mange forskjellige farger. En analog palett blir ofte harmonisk og kommuniserer enhetlighet. Det er et mykere fargevalg enn komplementærfarger

  • KOMPLEMENTFARGE

To farger motsatt hverandre i fargesirkelen kalles komplementærfarger. Fordi de er så langt fra hverandre, oppnås maksimal kontrast når de er paret. Det du bør være forsiktig med er å bruke halvparten av den ene fargen og halvparten av den andre. Forholdet 20/80 er mye bedre. Eksempler på komplementærfarger er rødt og grønt, lilla og gult eller oransje og blått er også komplementærfarger. 

Hvordan velger man farger som holder over tid uten at de føles umoderne etter ett par år?

- "Jeg får ofte dette spørsmålet, men det finnes dessverre ingen slike farger. Vi lever i en verden som er påvirket av trender og også hvitt og grått er trender som kommer og går. Mitt tips er å velge farger hjemme som du liker og som du har likt lenge. Alternativt velger du etter fargepsykologi, altså hvilken effekt du ønsker at fargen skal ha på humøret ditt."