Compact living

Trangt eller uhindret koselig? Med noen smarte tips i ermet kan det lille hjemmet raskt bli en herlig oase du aldri vil forlate. Her samler vi våre beste møbeltips og metoder som hjelper deg med å maksimere plassen og skape en funksjonell og estetisk tiltalende atmosfære på begrenset plass. 

Let the compact living begin!

Tips & triks

Balansert symmetrisk layout

Symmetri gjør det enklere for øyet å oppfatte et rom og bidra til en ordnet og rolig atmosfære. Vær imidlertid forsiktig slik at du ikke går for langt og skaper et altfor strukturert hjem. Bryt opp strukturen av og til med buer og linjer for en levende og interessant følelse.

Velg møbler med omsorg 

For å oppnå den perfekte layouten i en mindre stue er det viktig å velge riktig type møbler. Tenk på at en enkel sofa i en seksjon begrenser mulighetene for samtaler og sosialisering, så kombiner gjerne med en fotskammel som kan brukes som chaiselounge eller flyttes og tilpasses etter behov. 

En modulsofa i flere deler er også et smart valg for å enkelt kunne omorganisere sitteplassene når omstendighetene krever det. Utnytt plassen din maksimalt og tenk fleksibilitet og tilpasningsdyktig.

Flytt møblene litt bort fra veggen – Jo, faktisk

Ok, dette kan høres ut som et merkelig tips for en liten leilighet, men hør oss ut. Å ikke presse møblene tett inntil veggen skaper et lite pusterom som gjør at rommet virker større, samtidig som det gir en intim og koselig atmosfære.

Et gulvteppe kan i denne layouten bidra til å skape en helhet. La en del av gulvflaten være synlig for en ekstra følelse av rom.

Utnytt baksiden av sofaen

I små rom er hver flate en mulighet. I en åpent planløsning kan baksiden av sofaen være en utmerket mulighet. I en layout der sofaen står fritt, for eksempel der to mindre sofaer vender mot hverandre, blir dette en måte å maksimere plassen på uten å forstyrre elegansen i interiøret.

Hvorfor ikke plassere et skrivebord mot sofaens bakside for å skape en perfekt studieplass i den lille leiligheten?

Speil

Å bruke speil er en utmerket måte å skape en følelse av rom og lys i et lite område. Eksperimenter fritt med speil av ulike former for en livlig følelse, eller hvorfor ikke gå all-in og lage en glamorøs speilvegg?

Gardiner

Ikke glem det livsviktige lysinnslippet. Ikke la gardiner henge rett foran vinduet slik at lyset blokkeres. Ikke heng dem for langt ned heller, men sørg for å feste gardinstangen litt over vinduets øvre kant for optimalt og luftig resultat.

Kunsten å plassere møbler på begrenset plass

Med et lite område bør du fokusere på å skape sitteplasser som ikke får rommet til å virke rotete og som gir rom for at folk enkelt kan bevege seg.

Her er to hovedtaktikker:
En måte er å plassere møblene frittstående fra veggene og la det være plass rundt dem.

Alternativet er å gå for en sofa mot veggen kombinert med ekstra sitteplasser i form av en divan, krakk eller puff som kan flyttes avhengig av antall gjester og omstendigheter.

Oppbevaring

Maksimer oppbevaringsplassen med smarte løsninger som innebygde hyller, hyllesystem og senger med oppbevaring under. Bruk vegger til å henge opp hyller og skap, og sørg for å utnytte hver tilgjengelige flate.

Multifunksjonelle møbler

Bruk møbler som kan tjene flere formål. For eksempel en sovesofa eller et spisebord som kan brukes som arbeidsbord. Dette reduserer antall møbler du trenger og øker fleksibiliteten.

Sovesofaer

Lyse farger

Bruk lyse farger på vegger og møbler for å skape en følelse av rom og åpenhet. Lyse nyanser reflekterer lys og får rommet til å virke større.

Møbler med ben

Møbler med synlige ben gir rommet et luftigere utseende siden de ikke blokkerer gulvet. Dette kan bidra til å skape en følelse av åpenhet.

Skyvedører eller gardiner

Bruk skyvedører eller gardiner i stedet for vanlige dører, spesielt for garderober eller for å skille av rom. Dette sparer plass og gir fleksibilitet i bruk av rommet.

Unngå uhåndterlige møbler

Unngå tunge og klumpete møbler som kan få rommet til å virke overfylt. Velg i stedet møbler med enkel og ren design.

Organisere og rydde 

Regelmessig organisering og rydding er viktig for å holde orden i en liten leilighet. Gå gjennom eiendelene dine og kvitt deg med det du ikke lenger trenger.

Tilpasset belysning

Tenk nøye gjennom og bruk belysning for å skape en varm og innbydende atmosfære. Lyskilder som vegglamper og bordlamper kan bidra til å spre lyset jevnt.