Teppeguide

Intervju med teppeguruen Nicole

Hos personalet som tusler rundt på Sweef gjemmer det seg mange superkrefter når det kommer til møbler og innredning. En av dem er dyptgående kunnskaper om teppenes herlige verden.

Som veiviser i dette emnet presenterer vi stolt vår kjære kollega Nicole som skal kaste lys over vanlige spørsmål som pleier å dukke opp blant kunder i teppekjøpsprosessen. Slå deg ned, hold hardt i frynsene og bli med oss på en magic carpet ride. La oss starte med begynnelsen.

Hvorfor skal man ha et teppe?
Før i tiden hadde man tepper for varmens skyld for å forhindre at kulda lusket inn gjennom gulvet. Men i dag skulle jeg si at hovedformålet er å skape en varm følelse og knyte innredningen sammen i et rom til en enhet. Har man virkelig fine gulv så kan man kanskje droppe teppet, men da mister du samtidig følelsen av en rød tråd i innredningen.

Kan man ha Vintage, Ull og Viskosetepper hvor som helst i hjemmet?
Man kan, men jeg skulle sagt nei. Teppene har ulik følsomhet så jeg foreslår at du tilpasser valget etter hvor mye liv og røre det er i det aktuelle rommet. Kort sagt kan man si at Vintage er mest slitesterkt. Ull er middels og Viskose er mest følsomt.

Vi tar tre rom som eksempel:

Kjøkkenet
Full action i kjøkkenet kombinert med sjanse for søl? Sats på et Vintageteppe som bare blir vakrere med tiden samtidig som den er lett å støvsuge og tørke av om ulykken skulle skje.

Stuen
Igjen må man starte med å bedømme slitasjenivået. Snakker vi et chips og sip-paradis med både barn og husdyr er det risikabelt å kjøre på med det dyreste Viskoseteppet. Vintage eller Ull er et smartere valg om du ikke lever et mer stille liv.

Soverommet
Her skulle man derimot kunne la et herlig og skimrende Viskoseteppe flytte inn eller helt enkelt velge hvilken som helst.

Hvordan skal man tenke rundt det å matche teppet med resten av innredningen?

Et tips: Magefølelsen! Personlig liker ikke jeg å slavisk følge trender, men råder deg istedet til å velge det teppet du forelsker deg i. For den blir du ikke lei når trendene endrer seg.

Om du har en mønstrete sofa som skiller seg ut så er det verdt å tenke på at et villt teppe til kan risikere å bli kake på kake.

En bra metode er å la teppet fange opp en farge som allerede finnes i rommet, det kan være sofaen eller farmors gamle bilde av en grønn elg som har gått i arv gjennom generasjoner.

Om det verste skjer og du søler på teppet - hva gjør du?

Når det gjelder Ull- og Vintagetepper kan man alltid begynne med å prøve redde situasjonen selv med hjelp av et møbelpleiekit. Gni forsiktig på flekken og se om du kan få den bort Et annet alternativ er å steame teppet og bruke mikrofiberklut.

Er flekken for vanskelig å få bort selv anbefaler jeg et besøk til en tepperens, noen gjør til og med hjembesøk og rengjør teppet med en spesialmaskin.

En interessant egenskap til ull er at den er selvrengjørende - litt som hundepels. Fester matrester seg i et ullteppe kan man liksom «dra de av» når de har tørket. I mer vanskelige situasjoner kan man forsiktig klippe litt i teppet.

Viskose er mer komplisert ettersom ingen væske skal brukes ved rengjøringen, om ulykken hender er det tepperens som gjelder.

På tide å plassere! Hvordan skal man tenke?

Når ditt livs teppe kjærlighet har flyttet inn gjenstår det bare å tenke ut den beste plasseringen

Ulltepper
Flufftepper
Viskostepper
Vintagetepper